4 Haziran 2018 Pazartesi

Brugge: Hansel ve Gratel'in şehri

Kanallara açılan balkonlardan, yer çekimine meydan okurcasına havada duruyormuş gibi görünen rengarenk cam çiçeklerinin arasından merhaba. Zamana meydan okuyan, oksijenden çok ciğerinize çikolata kokusu çekebileceğiniz, aşk ve pancake kokulu Brugge'teyiz.
Brugge/Mutluluk Destinasyonu
Avrupa'nın başkenti Brüksel'den 90 dakikalık bir otobüs yolculuğu ya da 50 dakikalık bir tren macerası ile modern dünyadan orta çağa geçiş yapabileceğiniz dünyanın en huzurlu ve romantik kentine hoş geldiniz.
Brugge/Mutluluk Destinasyonu
Asla yaşlanmayan güzel ve alımlı bir kadına benzeyen bu kent, 2. Dünya Savaşı'nın merkez noktalarından birinde olmasına rağmen tek bir hasar dahi almadan bugünlere ulaşmayı başardı. Burada zaman sanki 500 yıl önce bir yerlerde durmuş kalmış. Evler, kiliseler, alışveriş merkezleri, kafeler... Her biri Hollywood yapımı bir orta çağ filminin dekoru gibi. Her biri göz alıcı, her biri kusursuz. 

Adını kanalların üzerine kurulan köprülerden alan Brugge'ü hemen gezmeye başlayalım.

Brugge Çan Kulesi

Brugge modernizmden uzak, teknoloji ile çevrelenmiş Avrupa'nın orta yerinde geçmişten kalan bir masal diyarı. Öyle ki, şehrin seyir terası bile 1240 yılında yapılan bir kule. Belfry of Bruges yani Brugge Çan Kulesi. 366 basamağı tırmanarak Rapunzel'in prensi misali yukarı çıkmakta biraz zorlanabilirsiniz ama inanın gördüğünüz manzara buna değecek. Bu kulede kimsenin yüzünü görmediği bir de zangoç yaşıyor. Rivayete göre özel günlerde çan kulesindeki devasa çanları çalan zangoç, şehrin en çok kazanan insanı. 
Brugge/Mutluluk Destinasyonu

Bizim Lady Kilisesi

Mimari özellikleri, görkemli görüntüsü ve manevi önemi dışında, Avrupa'nın en yüksek 2. tuğladan yapılma kulesi de olan Bizim Lady Kilisesi, Brugge'te mutlaka görülecekler listesine eklenmeli. Kilisenin içinde bugüne dek defalarca çalınan ancak her seferinde bir şekilde Brugge'e dönmeyi başaran Michelangelo'nun en kıymetli eserlerinden Madonna ve Çocuğu heykeli de var. Bu eser İtalya dışına çıkmasına izin verilen nadir Michelangelo eserlerinden biri olduğundan çok daha kıymetli.
Brugge/Mutluluk Destinasyonu

Romantizmin Başladığı Yer

Romantizm denilince akla hemen Roma ve Paris gelir. ama romantizmin başkenti aslında Brugge'tür. Elmas ve pırlantanın ana vatanı Belçika'nın otantik kenti Brugge, tek taş pırlanta ile evlenme teklifi geleneğinin başladığı yerdir. Buraya hemen bir dip not da düşelim. Eğer böyle romantik sonla bitecek bir gezintiye çıkıyorsanız, pırlantayı Belçika'dan almanızı tavsiye ederiz. Fiyatları Türkiye'ye göre çok daha uygun.
Brugge/Mutluluk Destinasyonu

Masal Yolculuğuna Devam

Dantelleri, çikolataları, birası ve tabii ki kızarmış patatesleri ile meşhur Brugge sokaklarına yolunuz düşerse zaman hesaplamasını çok iyi yapmalısınız. Aslında tüm kent 2 günde baştan aşağı gezilecek büyüklükte. Ama Brugge hakkında hiç araştırma yapmadan yola çıkanların evdeki hesabı çarşıya uymayacaktır. Dantel gibi işlenmiş evler, yüzlerce yıllık değirmenler, Manş Denizi'ne doğru yol alan kanallar bizi hipnotize ettiği için Brugge turumuz yaklaşık 4 gün sürdü.  Çünkü gördüğümüz her manzarayı ölümsüzleştirmek, her ayrıntının fotoğrafını çekmek istedik. Pek çok kişinin 10 dakikada turladığı sokaklarda biz her evin önünde 10 dakika harcadık.
Brugge/Mutluluk Destinasyonu

Dar kaldırımlı sokaklarda yürürken sanki bu şehir kendi zamanını yaşıyormuş da biz gelecekten gelmişiz gibi hissettik. Tavsiyemiz, kanala bakan rustik ya da gotik otellerden birinde kalmanız. Fiyatları diğer otellere göre biraz daha pahalı ancak sabah güneşini iliklerinize kadar hissedeceğiniz, kanallardaki ördeklerin sesleri ile uyanacağınız harika bir deneyim olacak, güvenin bize.  
Brugge/Mutluluk Destinasyonu

Mutlaka fayton turuna çıkın, mutlak Venedik'e benzeyen kanallarda gondolla gezin. Dantel almayı, waffle yemeği, çikolata müzesini gezmeyi, aromalı biraları tatmayı, en önemlisi de bol bol fotoğraf çekmeyi unutmayın. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder