12 Ocak 2019 Cumartesi

Şövalyelerin evi Malta

Mutluluk Destinasyonu olarak Akdeniz’in en güzel ada ülkesindeyiz. Akdeniz’in kalbinde bulunan Malta’da senenin her dönemi, “kum, deniz ve güneş” üçlemesi ile hayatın sıcak yüzünü yaşıyorsunuz. Neredeyse hiç kış mevsimi görmeyen iklimi ile Malta, tartışmasız Avrupa’nın en sevimli ülkesi, adeta masal diyarı… İtalya ile Libya arasındaki Akdeniz’in ortasında, Avrupa’ya ve Afrika’ya nokta koyuyor.

Malta - Mutluluk Destinasyonu

Ekonomik bir lokasyon olarak Malta, Gozo ve Comino ile birlikte bir takımadalar dizisinin en büyüğü… Yarım milyon kadarlık nüfusu, turizm sezonu boyunca 3 kat artarken; buranın saklı bir Cennet olduğunu söylemek haksızlık olabilir. Malta bütün güzelliğiyle, tüm ihtişamıyla gözünüzün önünde arz-ı endam ediyor. Roma, İngiliz, Fransız ve Arap değerlerinin bir arada bulunduğu kozmopolit bir asalet ile misafirlerini karşılayan Malta’da, Akdeniz’in ışığıyla huzur doluyorsunuz. Zengin mirasıyla keşfedilmeyi bekleyen palazzolar veya sarayları ile Malta, Antik Çağ’dan kalma ışıltısını koruyor. 


Malta - Mutluluk Destinasyonu

Dik arazilerinde kaybolacak, tarihi eserlerinin çekim gücüne kapılacaksınız. Başkent Valletta, St. John Şövalyeleri’nin eliyle inşa edilmiş eski ve zengin şehir, Malta’nın ‘zarafet merkezi’ olarak öne çıkıyor. Her köşesi incelik ile tasarlanmış olan Valletta, Barok mimari tarzında planlanmış. Yüzlerce yıllık tarihin derinliklerinden anıları fısıldayan kiliseler, köprüler, payandalar altın rengi ve tonları ile fark ediliyor.


Malta - Mutluluk Destinasyonu

Dünyanın en büyük surlarına sahip olan Büyük Liman’da güzel bir İtalyan kahvesi eşliğinde geleneksel lezzet ‘pastizz’ yiyebilir, asilzadelerin yaşantısını tecrübe ederken; yanınızda bir Albanita da var ise Akdeniz güneşini masmavi gökyüzünden uğurlayıp “soylu” duygular yaşayabilirsiniz. Ayrıca Kanuni Sultan Süleyman Han’ın 1565’te 40 bin kişilik Osmanlı askeriyle gerçekleştirdiği kuşatmadaki cengâverliği de duyabilirsiniz.


Malta - Mutluluk Destinasyonu

Grand Master’s Palace’ta yalnızca paha biçilemeyen Goblen halılarını bile görmek yeter; ancak estetik harikası mobilyalar da fark edilmeyecek gibi değil nasılsa… Malta mutfağında İtalyan damak tadı ağırlıklı olarak yer alırken; Arap mutfağı etkisi de hissediliyor.


Malta - Mutluluk Destinasyonu

Malta’nın eski başkenti Mdina’da atlar ve eski at arabaları ile eski kale etrafında asırlık tarihlere inebilir, dokunabilir, yeniden yaşayabilirsiniz. Eğer benim gibi; ‘Game of Thrones’ meraklısı bir Albanita yanınızdaysa, her köşe başına daha önce aşina sayılırsınız Mdina’da.

Malta - Mutluluk Destinasyonu

Devasa kapıları geçerken, 4 bin yıllık karmaşık dekoru, mimari ayrıntıları da hayranlık ile fark edeceksiniz. ‘Sessiz şehir’ Mdina’da taş sokaklar, süslü cephesiyle evler ve uzayıp giden gösterişli, göz alıcı sahil boyunca uzanan kafeler, romantik duygular bahşediyor. Sevdiğinizin elinden tutun bir saklı kafelerin birinde, göz göze ‘çikolatalı kek’ yemeyi unutmayın. Bu arada Rabat’ta etkileyici bir yer altı mezarlığı da var, elbette burayı görmeden de dönmeyin, zira farklı bir deneyim yaşayacağınıza emin olabilirsiniz.

Malta - Mutluluk Destinasyonu

Malta’nın kuzeyindeki eski çiftçi kasabaları ve balıkçı köyleri de unutulmaz hazlar hissettirip yaşamanın güzelliğini tattıracak, birbirinden etkileyici fotoğraflar çekmeniz için doğal plato olacak. Malta için ‘ada’ demek haksızlık olabilir. Burası bir adadan çok daha fazlası çünkü… Gozo ile Comino günübirlik ziyaretler için isabetli seçenek olabilir. Gozo’da zaman, ağır aksak ilerlerken; saatlerin durduğu burada huzur ve dinginliği aynı anda yaşayacaksınız. Comino ise adeta doğa harikası bir atmosfer sunacak size… Dünyanın en iyi korunan yapılarından biri olarak Azur Penceresi, şiddetli fırtına ve yalçın dalgalara yenik düşse de, Gozo’da görebileceğiniz yemyeşil tarım alanları hâlâ duruyor. Comino muhteşem koyları, mavi ve yeşil rengin bütün tonlarıyla izole, mahfuz bir yer…

Malta - Mutluluk Destinasyonu

Malta’nın bir ucundan diğer ucuna sadece bir saatte gidebilirsiniz belki; ancak içinde görecekleriniz size bir ömür anlatmaya değecek güzellikler sunacak. Küçük bir ada belki, ama büyük bir tarih sunuyor. Cuma gününden başlayacak 3 günlük bir hafta sonu tatili, Malta’nın hazinelerini keşfetmek için mükemmel bir seçim olabilir. Oysa Albanita’yı dinlese, Bordolu Çocuk için Malta’da bir ömür, gençleşerek de geçebilir. 


Malta - Mutluluk Destinasyonu

Zengin, samimi, güvenilir ve modern insanların ülkesi Malta’da güneş ışıklarına doymuş olarak geri dönebilirsiniz veya dönmek istemeyebilirsiniz de... Denizciler için özel bu yer, denizci ailesine 'damat' olanlar için de “özellikli” konum ediniyor. Kireç taşı binaları, kapı önündeki çiçekleri, dolambaçlı yolları, sakin hayatı, sevimli otel, dükkan ve evleriyle, otantik, cezbedici Malta, Mutluluk Destinasyonu referansıyla sizi de bekliyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Çengelköy: Boğaz'ın kenarında asırlık bir çınar

Boğaziçi’nin esintileri, yalıların alt katına, cumbalı üst katlara misafir oluyor. Bahçesi “deniz” olan Muazzez Hanım Yalısı, Server Bey Ya...