18 Ocak 2020 Cumartesi

Davetkâr 'beyaz düş'

Mutluluk Destinasyonu bu hafta, Türkiye’nin en seçkin 'sömestr tatili' rotalarını derledi. Lapa lapa kar yağarken; tabiatın beyazlığında kaybolmak, soğuk; ama tertemiz havayı solumak, doğanın sessizliğini dinlemek ve unutulmaz anılar biriktirmek istiyorsanız eğer, takılın bize… Mevsimin en çok yakıştığı, adeta ‘kış masalı’ gibi olan köşeleri bizimle birlikte keşfetmeye hazır mısınız?
Başlıyoruz.


KARS-ERZURUM

İlk olarak Türkiye’nin en doğusuna gidiyoruz. Bordolu Çocuk’un memleketi Kars’tayız önce, ardından da Erzurum’a geçeceğiz.

Beyaz Düş - Mutluluk Destinasyonu

Doğu Ekspresi ile popüler olan Kars, ‘kış turizmi’ bakımından uzun yıllardır önemli bir destinasyon olarak biliniyor. Kış mevsimi belki de en çok Kars’a yakışıyor. Kar, burada sanki sıcacık yağarken; hohlasan gökyüzü buğulanacak gibi duruyor. Görkemli Rus mimari yapıları, Ani Harabeleri, Katerina Sarayı, Kars Kalesi ve Çıldır Gölü sizleri bekliyor. ‘Gravyer peyniri’ almadan Kars’tan asla dönmeyin. Albanita’nın referansına güvenebilirsiniz, Bordolu Çocuk’un damağına pek hitap etmese de ‘kaz eti’ yemeden Kars’tan dönülmez.


Beyaz Düş - Mutluluk Destinasyonu
5 ay boyunca kar kalkmayan Erzurum’un Palandöken Dağları, kış güzelliğiyle sizleri bekliyor. Doğayı, kayağı, kış mevsimini sevenler eğer Palandöken’i görmediyse, ‘eksik yaşamış’ denilebilir. Kar kalitesi, uzun pistleri ve modern tesisleri, dünyanın sayılı merkezlerinden birine sahip olan Palandöken Dağı, buz salonları, atlama kuleleri ile hizmet veriyor. 2011’de Dünya Üniversiteler Arası Kış Oyunları’na ev sahipliği yapan Erzurum, yeni ‘cazibe merkezi’ olurken; ‘toz kar’ iklim özelliği sayesinde elverişli kayak imkânı sunuyor.


VAN

Zengin tarihiyle Van, size milattan önce 5 bin yıl öncesinin kapılarını aralıyor.

Beyaz Düş - Mutluluk Destinasyonu

Yüksek arkeolojik keşifler yapabileceğiniz Urartular’ın başkentinde, dönemin ticaret merkezini deneyimleyebilirsiniz. İpekyolu’nun geçtiği Van’da göl ve çevresi doğal güzellikleriyle biliniyor. Kaleleri, kiliseleri, camileri, karları ile Van, büyüleyici bir manzara sunuyor misafirlerine…

Beyaz Düş - Mutluluk Destinasyonu

Doğu Ekspresi’ne alternatif tren hattı da Van’a gidiyor, yol boyu Anadolu’nun kış görüntüleri sunuyor. Dönerken; damaklarınızda ise Van Kahvaltısı’nın tadı kalıyor.


BOLU

Cennet köşesi gibi Abant, Bolu’nun biraz dışında kalsa da ‘kış tatili’ denince ilk akla gelen yerlerin başında geliyor.

Beyaz Düş - Mutluluk Destinasyonu

Şehir karışıklığından uzaklaşarak, doğanın büyüsüne kapılacağınız Abant’ta, uzun yürüyüşler yapabilir, birbirinden güzel fotoğraflar çekebilirsiniz. Çam ağaçları ve tertemiz havasıyla ‘huzur’ vadeden Abant’ta, Albanita ve Bordolu Çocuk gibi şömine önünde romantizm yapabilir, aşk tazeleyebilirsiniz. Buraya yakın mesafede bulunan göz alıcı güzellikteki Gölcük ve Yedigölleri de görmenizi tavsiye ederiz.

Beyaz Düş - Mutluluk Destinasyonu
Bolu’daki bir başka adres ise doğa ile iç içe Kartalkaya. Dingin havasıyla, kartpostal gibi beyazlığıyla, zengin bitki örtüsüyle Kartalkaya, ziyaretçilerine bambaşka bir atmosfer sunuyor. Batı Karadeniz’in incisi Kartalkaya, kış sporları ve doğa sporlarının merkezi konumunda… Lüks ve konfor denince akla gelen Kartalkaya, Türkiye’nin sayılı kayak pistleri arasında yer alıyor. Uludağ’dan sonra ülkemizin en popüler kış adreslerinden biri olan Kartalkaya’daki dağ otellerinden birinde konaklayabilirsiniz.


BURSA

Marmara Bölgesi’nin en yüksek dağı olan Uludağ, Türkiye’nin de ilk kış tatili rotası olarak biliniyor. 

Beyaz Düş - Mutluluk Destinasyonu
40 kilometrelik alana yayılan Uludağ, dik ve heybetli görüntüsüyle tanınıyor. Tesisleri, kamp yerleri ile çok sayıda alternatif olan Uludağ’da hem dağ eteklerinde hem de yaylalarında gezilecek benzersiz doğal alanlar bulunuyor. Uludağ’da Millî Parkı, Çobankaya Yaylası’nı, Aras ve Softaboğan Şelaleleri, buzul gölleri görmelisiniz. Kış sporları, dağ havası Uludağ’ı 'ayrıcalıklı' bir destinasyon olarak diğerlerinden bir adım öne çıkarıyor.


MERSİN-ANTALYA

Akdeniz’e paralel uzanan Toros Dağları, Mersin-Antalya arasındaki sıradağlar malûm.

Beyaz Düş - Mutluluk Destinasyonu
Kış aylarında ayrı, yaz mevsiminde ayrı güzel olan Toroslar, doğayla dopdolu bir tatil imkânı sunuyor. Altınbeşik Mağarası’ndan Ormana Köyü’ne, Toros Dağları’nda görebileceğiniz pek çok yer var. Göl manzarası eşliğinde kayak yapabilirsiniz. Akseki Parkı, Düğmeli ve Toros Evleri’ni ziyaret edebilirsiniz mesela. El değmemiş güzellikleriyle Toroslar, kar ile buluştuğunda eşsiz güzellikler armağan ediyor. Köyleri ise doğal hikâyeler bahşediyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Çengelköy: Boğaz'ın kenarında asırlık bir çınar

Boğaziçi’nin esintileri, yalıların alt katına, cumbalı üst katlara misafir oluyor. Bahçesi “deniz” olan Muazzez Hanım Yalısı, Server Bey Ya...